-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px; border-radius: 25px 10px / 10px 25px;

Pelajari sesuatu yang baru disamping memberi pengajaran buat semua (>_<)

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda:
" Siapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya "
~Riwayat al-Bukhari~

...LaWaK kEr...

Assalaamualaikum wbt..
Kembali lagi dlm entry terbaru.. yg tah ape2 ntah.. But,, saya hrap.. Anda smua terhibur.. K k k ..

Pada suatu hari....






Ahahaha...

Mungkin lawak skett lerr... 
Pape pown,, mmg saya happy berkongsi gmbr2 neyh dgn korg semua...

Wabillahi taufiq.,...
Wassalm...



... KeEp iN MiNd... My fRiEnD

Assalamu'alaikum WBT..

Apa khabar kita neyh..??? Alhamdulillah.. Semuanya baek2 aja..
Hari ne nak citer apa ekh?? Actually, xde citer ape2. Dekat2 nak hujung tahun dah ne.. Free jerr, dlm msa y sma tgh prepare nak STPM lagi thun depan.. Saya tea taw nak ckp cuma terfikir nak buat smthing kat blog saya ne spy dy nda sunyi.. Hehehe. >_<

'Apabila kau ingin berteman, janganlah pandang pada kelebihannya kerana mungkin dengan satu kekurangan kau akan menjauhinya,,, Andai kau ingin berteman, janganlah pula dinilai kebaikannya kerana mungkin dengan satu kelemahan kau akan membencinya,, Andai kau ingin sahabat yang satu, janganlah diuji akan ilmunya kerana apabila dia buntu mungkin kau akan menyisihkannya,, Andai kau ingin berteman, terimalah dia seadanya kerana dia hanyalah seorang sahabat yang hanya manusia biasa,,, Maka bersahabatlah kerana Allah,, Moga ukhuwah yang dibina sentiasa diberkati-Nya... '

Pernah kita dengar ayat2 neyh?? 
Mesti pernah or at least,, mst ada jugak y kena dgn ayat2 ni kan??
Hurm,,, Saya dpt kata2 ne drp seorg sahabat y jauh dr pndgn mta tp dkt pd pndgn hati...

Kadang2 terlintas dfikiran sya, knapa kita hrus pndang org dgn bgitu mudah??? 
Ssorang y berakhlak baek n dsukai org slama brthun2 mnjadi sseorang y dibenci oleh orang laen dsbbkan hya 1 ksalahan y dibuat.. Kslhn y pdanya org laen jga lakukn. Kslahn y biasa akn brlaku kpd sesiapa shj,, Kenapa pndgn orang bgitu mudah?? Knapa?? 
Dia hya lakukan 1 shj kslhn, ttp kslhn e2 seolah2 mghancurkan smua kebaikan y prnh dy lakukan pda sblumnya.. Teruk btul fkiran spr e2.. Even sya sndri pun.. X dnafikan prnh brfikiran mcm tu.. 
Tp, tu la sya pun xdpt jwapannya....
Kenapa ekh?? 

Hahaha,, Saya ckp mcm ne sbb sya prnah kena.. Ada pgalaman kena wat camtu oleh orang laen..
Honestly,, hati sya pedih sgt3x,, Jiwa sya seolah2 dicakar n smmgnya sya rsa sgt2 sakit.........!!!!!
Y the b coz...??
Sbb y wat camtu adalah kawan saya sendiri.. Cepat btul dy trpengaruh dgn tohmahan drp org laen..
Saya nak ckp apa lgi klau dy dah trmkan dgn tohmahan tu?? Percaya dgn apa y dktakan...
Bila sya sndri y kena,, Baru padan muka sya sbb sya prnah wat cmtu kat orang even bkn scr direct dgn orang tuh ttp hakikatnya sya mmg prnh buat.. Baru sya rsa apa y dy rsa...

Hahahaha...
Bila sya fikir balek,, Antara byk2 kawan y saya prnh dekati, Smmgnya adlah kawan y sntiasa dkat dgn Allah adalah yang terbaekk..!! Mereka2 ini bukan 'abid pown, bukan warak, bukan jga 'alim...
Tetapi cumalah mnusia biasa y berusha ntuk dkat dgn Allah.. 
Saya brkawan dgn semua org.. X kira tua atau muda..
Saya boleh masuk dgn semua karakter y ada pda dri shbt2 saya dsini.. Cuma 1 shaja...
Saya cuma akan amik teladan  pada y sepadan n sya kan jdikan sempadan pda mna y xpadan..

Means...??
Ye la, kita neyh kan mnusia besa,, Mcmna warak pun kita,,, Kita bukan Nabi apalagi Malaikat..
Setiap saat ada shj dosa y kita buat... Btul bukan..??? 
Saya mmg brkwan juga dgn bebudaq y nakal ttp x brmkna sya akan ikut mcm drg mlah sya akan cuba fhami drg n cuba ntuk btul kan drg.. Sbb drg pn ada mslh drg jugak,, Drg pn ada sbb knapa drg jd mcm tu..
Saya pernah jd budaq jahat jugak,, Jadi xda sbb ntuk sya kta drg tu budaq jahat n nakal..

" Allah jadikan manusia untuk menjadi khalifah, Allah jadikan lelaki dan perempuan kerana itu fitrah, Allah jadikan pejuang yang berani untuk Fisabilillah, Allah jadikan Islam kerana ia Indah dan Allah jadikan kita sahabat kerana Ukhuwah Fillah... :) "

Saya dapat kta2 ini dr  slah seorg shabt saya neyh..
Hurm,, Smmgnya saya terharu bila mmbca text y dy bgi neyh..
Tp, tu lerr,, Sya mcm xlyak ntuk trima kta2 mcm tu..
Sbb sya x lyak jd shbt dy.. Dia trlalu baekk dan dy trlalu menyayangi..
Sya tkut sikap dy tu akan luput dbasikan olh sikap sya y smmgnya brbeza drp dy neyh..
Agak pelik, tp e2 la kenyataan y dpt sya gmbarkan pda korang..

Sahabat yang baik adalah sahabat yang dapat berkata benar padamu bukan hanya membenarkan kata2mu...

Agk mndlm kta2 neyh..
Sya sndri pun kgum jugak bila dpt text mcm ne drp seorang shabt sya ne...
Alhamdulillah... Saya sgt brsyukur dpt shbt mcm dy ne.
Yang mmpu mnegur khilafku dgn pnuh hemah n hikmah...
Tanpa mnyakiti hatiku wlau sdikt pun..
Ttp shbt ne sudah prgi jauh drp ku.. Jauh drp pndgn ku...

Honestly,, Stakat ne sya blum prnah jumpa seorg teman y mmpu mnegur khilaf sya dgn hikmah dan pnuh hemah tnpa sdkit pun myakiti hti saya kecuali bbrapa org... Saya cukup puas jmpa rmai kwan y mnegur sya dgn bgitu myakitkan dgn lisan y mencucuk jiwa sya sbgi sorg mnusia.. 

Kdg2 sya berfikir,, ssh sgt ke nk tegur org dgn baek2..?? 
Ssh sgt ker kita nk tegur org dgn face to face dan tnpa mnyakiti hati sesiapa??
Ssh sgt ker bila kita nk tegur org tu, kita kena mnx maaf skiranya kita prnh wat bnda y sma pda c dy??
Ssh sgt ker kita mnegur org y sakitkan hati kita tu dgn riak wjah y tenang n steady??
Ssh sgt ker kita tegur org tu dgn hemah tnpa meng'aibkan dy??
SUSAH KERR..???

Saya brpengalaman dgn teman2 spr ini,,,
Dan saya sudah berjanji dgn dri sya sndri bhawa sya xkan buat mcm ne kat org laen..
Saya taw btapa sakit dan calarnya jiwa shabat saya bilamana sya buat camtu kat dia..

Tetapi.... Kenapa teman2 saya ini TIDAK FAHAM???

Kita ne, klau nak tgur org,, kena lerr pndang dri sndri dlu n dlm msa y sma,, kita ubah jugak sikap bruk kita tuh.. Mmg kita x perfect..!! Ttp,, kita berhak mnegur org ntuk kbaikan dy dan kbaikan dri kita jugak.. Ttp kena dgn cra2 y trtntu jugak,, Jgn maen langgar jerr lampu merah... Ada faham?? 

Sya brharap sesiapa y mbca entry kali ne especially pada y berkenaan.. Mudah2an kita ambil ikhtibar..
Don't you dare 2 do that kind of stuff to your beloved friends...
It's hurt so much... Not even me but them.. Your FRIEND..
Keep In Mind...


Kepada y ditegur..
Akuilah kebenaran, jgn dinafikan hakikat y nyata kita buat..
Jdilah seorg mnusia y rndah dri y smmgnya kita neyh x perfect..
Berilah pluang kpda dri sndri n insaf akan kekhilafan y kita buat..
Muhasabah ats apa y trjadi..
Jgn dilontar plbagai alasan ntuk mnegakkan ego dlm dri kita...
Maafkan dri sndri dan try ntuk brubah mnjadi y lbih baek drp y sblumnya,,
Kita prlu maafkan dri kita sbb kita pn berhak ntuk mengasihi dan menyayangi dri kita sndiri..

Pleasa la... (>_<)