-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px; border-radius: 25px 10px / 10px 25px;

Pelajari sesuatu yang baru disamping memberi pengajaran buat semua (>_<)

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda:
" Siapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya "
~Riwayat al-Bukhari~

Oh, TiDaKk..!!

Asslamualaikum WBT sumer..

Bha, saya ada crita ne, korang nak baca ker..??
(Mesti la nk bca kalau x, korang xkn bukak blog sa ne kan..? Hehe..)

Beberapa bulan y lepas bha kan,, kami satu sekolah ada sukan tahunan kat Stadium Likas, Kota Kinabalu. Tym tu bha kan, pelik jugak ler sbb orang kebiasaannya sukan thunn awal tahun tp mcm thun thun lepas, kena wat akhir thun. La ne, kena wat tgh2 thun lak.. Isk3x.. Tp, xpe.. Syukur jak sbb pasti ada hikmah..

Kami budaq2 Pra-U 1 kat SMAKK telah dilantik mnjadi Urus setia yang secara tidak langsung akan mengurus segala macam aktiviti balapan ataupun acara padang yang akan disertai oleh budaq2 Rumah Khindi(Kuning), Khawarizmi(Merah), Farabi(Hijau) n Biruni(Biru).. Memang best jugak lerr sbb kami y urus stia ne x yah turut srta n,, mmg x kena bg pown tkut byess... (= =')

Saya bertugas menjadi PBSM (x bertauliah).. Oke bgus sbb nak jga kslmatan dri pun x past lg,, ada hati nk jga kslmatan org.. Hahah.. Saya n the genk, ada le bbrapa y join dlm group kmi.. Pergi la kat tgh2 padang.. Kitaorg nk mgurus sgala peralatan y ada.. Kami menyusun tikar, ubat-ubtan, mineral water, 100+ n sewaktu dgnnyer,, Then pling mnakjubkan tuh,, kami pun mnyusun dri kmi dalam ruang tikar yang ada dan berteduh d bawah panas matahari yang terik.. Uissehh.!! Vitamin D baek ntuk kulit..

Sepanjang hidup sa mgikuti sukan thunan sekolah,, saya rasa bebudaq sekolah inilah yang paling banyak pengsan n mnjadi tetamu kehormat kami sepnjang hari sukan tuh,, Kalau d tmpat laen,, Bole dikira lagi org y pengsan + krem kaki... Yang ne,, Masya-Allah..! Hanya Allah shaja y tahu..

Mna lgi nak layan karenah bebudaq yang mmg xle nak lari tp paksa diri dy lari, mna lgi y sempat brcrita kisah dy xnk join lari tp kerna rumah sukan n tema 1 Murid 1 Sukan,, Drg redha jak lari.. Adedeh..! Macm2 crita.. Sya hya mmpu mlihat n bgi support jak. Kdg2 tuh geram jugak sa dgn sstgh budaq y sgaja wat hal, pura2 sakit.. Tpi, kerna amanah, kami layan jak bebudaq ne tp kena dgn tmpt ler.. Kmi guna psikologi jak nak 'rawat' bebudaq y krem kaki ne.. 

" Ya Allah,,! Sakit kaki saya kak! Sakit btul ne, x dpt than la.." Rintih budaq tu kat kmi.

"Sabar arh deq,, kami cari ubat dulu.." Kmi cri jak ubat gosok.

"Sob..Sob..Sob.. Sakittt.." Menagis plak budaq ne..

"Oke3x deq,, ini ubat bikin ka c bgus urat otot kaki n sendi kmu nie.. Than sket sbb mgkin panas.. Adeq jgn lg ngs deq.. Byk istghfar lg bgus deq.. Toksah ngs2x.." Nehh,, Saya sapukan jak ubat tu kat kaki dy n bg support kat dy..

Actually en, ubat tu,, ubat urut biasa jak.. Kmi cuma letak skit jak kat kaki dy then urut pelan2.. Heh! Mmg btul la budaq ne memaen. Kalau x msakan dy bole diam n kata kaki dy sudah oke selepas kmi wat cmtu? Sdgkan bilank dy sakit btul seakan2 mcm truk jak bhg otot kaki dy tuh?? Dah tu, bole lak berdiri n trus jln mnuju ke tmpt duduk peltih drg..!!?? Ini betul2 buang msa ler.. Ada lg bebudaq laen y prlu di fokus tym tuh,, bulih2 dy potong line?? Astaghfirullahal'azim budaq nih..!! Kami tahan hati jak tgk respn budaq tuh. Ahh! Biarkan. Truskan prjuangn di bwah teduhan panas mtahari..!! Hehehe.. 

Yea..!! PANAS SINI, PANAS LAGI API NERAKA..!! Saya selalu dgr ayat ne dri Teacher Nooreza (Guru/Warden TUNAS).. xkan lupa lerr,, sbb tu la saya bole brthan kat tgh2 pdang dgn tiada payung or canopy nya.. Subhanallah..! Alhamdulillah..!

Oqai,, Thaib. Al-An al waqtul istirohah.. 
Kami semua pergi ke tandas kat bhagian tgkat ats stadium tuh.. Nak mgurus apa y x trurus..
Then,, bila saya tgok tandas wanita belah Utara ramai sgt, saya prgi la tnds wanita kat belah Selatan lak.. Jalan2.. Nmpak ramai putera kat luar tndas tuh.. 'Apa drg wat kat sini???' Saya trtya2 jugak tp biarlah.. Bukan urusan saya. 

Syukur sgt tndas tu sorg pn xde.. Rilek jak ler kt tndas tuh.. Cuci tgn bsuh muka sekali tgk cermin.. Tgk mmg sun burn kita nih..!! Alahmdulillah.. (>_<)

Tetiba ada dgr org pam tandas dr blkang saya.. Eh??! Ku pikir yindada org kat dlm tnds nih.. Rupa2nya ada jugak org yer,, Heh!

Baru jak nak ka c bgus cas tudung.. Tiba2 keluar la hamba Allah ne x pkai tudung.. 
Saya tgk dy, dy tgk saya,,, Dia tgk saya, saya tgk dia.. Kemudian saya cubuk kat luar pintu.. Ini kali la..

"Kenapa kmu masuk sini?" 

"Hah? Saya maw masuk tndas la.." Saya jawab mcm endah x endah jak.. Biar la dia. Pandai2 la dia faham sndri.. (= =')

 Pura2 jak saya basuh2 tgn saya kononnya ada kotor..
Sekali saya dengar bebudaq luar tuh tya dia.. 

" Woi,, knapa kou msuk tndas tuh?? "

" Allahu Akhbar..!!!!???? Astaghfirullahal'azim Ya Allah..!! Tidak!" 

Kuat jugak lelaki tu mnjerit ekh..?? Sakit telinga saya. Hehehe. Kengkawan dia semua ka c ketawa dia bha..
Saya hanya mampu tersenyum dan mengmbil pengajaran kat sana..
 Keluar jak dri tndas, llaki tuh mnx maaf kat saya.. Saya pun oke2x jak. Yang pnting saya selamat x wat maksiat.. Alahmdulillah..

Payah jugak dunia sekarang ni kan?? Kadang pandai terbalik.. Kadang dia bole jd Qisas..

Kat Stadium tuh bha kan.. Tandas perempuan kat belah Kiri stadium tu mmg la kat kiri n tndas lelaki kat sna belah kanan.. Mnakala tndas permpn kat belah Kanan stadium lak belah kanan n tnds laki2 kat belah kiri. 

Astaghfirullah,, Mudah2an korang2 yang baca nie.. Kena sentiasa brwaspada dlm sgala tindakn.. Nak msuk tndas pun kena tgk kiri kanan depan blkng ats n bwah taokk.. Kot2x salah msuk mcm laki ne. Macm y saya criter nih,, Bukan niat nak meng'aibkan sesepa tp saya nk ctaw,, Bukan semua org perfect dlm pgurusan diri drg.. Nak buat sesuatu kena ada pnduan. Nak msuk tnds pmpn, kena tgk pnduan spr simbol pmpn kat mna2 area pintu tndas tu luk.. Baru la masuk.. Ne x, maen serbu masuk jak suka hati. Mana jua org x kaget..?!

Macam saya... Gue kaget bangett sih..!

Selepas drp itu.. mjlis sukan thunan diakhiri dgn sesi fotografi. Juara tahun2 adalah Rumah Khindi. Sama mcm zaman saya sekolah mnengah dulu. Mmg kuning jugak ler juara berturut2.. N saya bersyukur Allah tkdirkan saya msuk rumah kuning tym kat SEMAI dulu wlaupun x rela. Semoga Rumah Biruni SMAKK pulak jadi juara tahun depan sebb saya adalah slh sorg ahlinya. Insya-Allah kalau kita ikhlas.. Kita psti dpt.. Allah psti bagi..!!

Saya nak kta lucu tym tuh,, mmg lucu la. Tapi, apa leh wat.. Saya trigt crita nih bila mengenangkan diri ini pndai jadi pelupa sejak 2 mnjak nih.. Hehehe.. 
So,, pinta diri ntuk berlipur lara dlm entry kali ini.. Insya-Allah..

Semoga korang dpt muhabah k k k.. 

Assalamu'alaikum WBT...




PeMiMpIn,, bUkAn sEnAnG TaOkK..!!

Assalamu'alaikum,, salam mawaddah..

Bertemu kembali kita dlm entry kali ney arh.. (>_<)

Thaib, tanpa buang tenaga menaip intro.. Saya ingin ceritakan experience saya jd sorg pengawas or Majlis Pimpinan Pelajar (MPP) kat sekolah saya dulu..

Tym saya jadi MPP tu kan,, memang byk sgt dugaan. Kenapa?? Sebab org yang kita kawan pown jd lawan kite ye x..?? Bgs2 kita jd kawan rapat.. Tetiba jd musuh ketat..
Bukan seng nk ubah org melaenkn dy y nak ubah dri dy tuh.. Saya selalu igt kata2 ex-Senior kmi dlu..

" Hidup perlu ada peraturan supaya manusia berdisiplin.."

Betul jugak ape yang dy kata tuh.. Sya mmg hormat kat senior ney.. Tak pernah sya lepas pndg pimpinan dy spnjang dy jd YDP sekolah.. Byk jugak y saya belajar dri dy dlm diam. 
Seseorang itu perlu ada bimbingan ntuk dy melatih dri dy spya jd mnusia y berdisiplin lagi2 mmg itu slah stu tujuan ALLAH y mnciptakan mnusia mnjadi khalifah bg memakmurkan muka bumi-Nya ne..

Sebenarnya nak kata saya ne budaq pintar, x jugak. Nak kta saya ne budaq disiplin,, mmg x jugak.. Saya mmg x prcya y saya ne tlh dlantik jd pemimpin kat seklh.. Mmg tak sangka sma sx.. Mula2 saya dpt tahu saya tercalon ntk jd MPP tu, trus saya direct jmpa gru y berkenaan ntuk bncg sal hal ne. Saya ckp saya temaw jd MPP.. Byk jugak alasan saya tym tu tp sumanya x diterima.. Cikgu bilang alasan saya x kuat ntk Cikgu buang nma saya dlm senarai calon..

" Fatin, pencalonan ini atas dasar sahsiah dan akademik kamu. Bilamana kamu telah dicalonkan, maka kmu telah menepati kedua2 syarat tu. Cikgu bukan apa, semua ne ntuk kebaikan kmu juga n sekolah kita ne.. Kami guru2 harap agr pemimpin2 sekolah kita ne tetap mantap sahsiah n akademik. Pencalonan nama kamu ne jugak adalah daripada kawan2 kamu jugak. Kamu sepatutnya bersyukur ada orang lain y percaya dgn kmu.."

Uishhh..!! Saya ndakan lupa setiap ayat y diutarakan pd saya tym tuh..! Mmg saya payah maw terima apa y tlh saya dgr tym tuh.. Betul2 la taw.. 
Akhirnya, saya menerima jugak jawatan tuh selepas istikharah..

First jd MPP mmg kaku abezz..!! Ye la... kawan2 byk ckp saya tlh berubah. Kononnya saya dulu lgi baek dr saya sbg MPP.. Apa jak prkra y slh dlm perturn sklh even asrma sx pown saya terpaksa mnegur.. At least saya mncegah kemungkaran y mmg betul2 depan mata saya.. Saya redha jak segala kta2 'hikmat' yang dilontarkan pd saya. 
Arhghh..!! Apa aku peduli??!! At least d akhirat nt, xla aku tkut dsoal sal hal ne..
Dorg jugak y calonkan nama saya dlm senarai pencalonan. Asal plak dorg kepoh2 ckp org dah brubah?? Ini la mnusia.. (= =')

Korang y prnh jd MPP mst faham prasaan saya bila berhadapan dengan senior2 y agak nakal kan?? Korang xyah ckp mmg saya ngaku sgt payah..! Drg kan senior.. Nasib jak sekolah kami tuh amalkan 'Sayangi yang muda, Hormati yang tua' Soooo,, kakak2 senior tu, xla baran sgt bila saya mnegur ksalahan drg,, Even bukan suma tp at least lega jugak hati ne bila ada y mnrima tguran n nasihat kan... Syukur Alhamdulillh.. Hya pda Allah jak saya mengadu psl apa y trjd.

Saya start jadi MPP ne tym F3 n kengkawan pown makin lama, makin boleh mnerima pimpinan saya. Even ada 1 2 org y pd pndgn saya agk mnnjukkan reaksi brontak bila saya jlnkan tugas.. Hari demi hari, saya semakin dilabel sbgi MPP yg garang n skema. Apa xnya..? Asal wat salah sket, mst dijmpa trus.. Hahaha.. Mmg gila! Bagi saya pn mmg x msuk akal tp saya dh masak dgn prangai budaq2 sekolah ney.. Klau x djmpa awl2. Konform drg pakat2 nk wat bnda y sma scr ber'jemaah'.. So, Alhmdlh mmg berkesan. Jd, pelajar2 x brani nk wat apa2 prkra y mnyalahi undg2 kat sna tuh.. Kalau drg wat pown, tapuk2. E2 saya bole trima ler,, skrg2nya saya x nmpk n saya mmg xdpt nk wat pape sbb xda bukti..

Naik jak F4, mmg saya smakin digeruni para pelajr ( Put3 je kott).. Sbb smakin saya akn jd senior drg.. Hahaha.. Naik tanduk ku.. Asseehhh..!! Maen2 aja.. (^_^)
Sbnrnya saya dah rncg tym F3 tuh.. Saya kena wat kerja n jalankan amanah say dgn sgt tegas n berdisiplin spya plajar x berani wat mlakukn kes disiplin kelak. Hal ne brlnjutan smpai saya F5. Dan ini memudahkan saya la.. Pelajar mmg sgt kurg wat kes disiplin.. Paling2 pun lewat kluar asrama. Sbnarnya ikutkan hati mmg saya bnrkan drg lepas jer tp kalau saya buat cmtu, plajar akan buat balek..! Jadi e2 mnjd ksshan buat saya. Pelajar2 kat sekolah tu mmg x semuanya baekk tp saya tetap tabik kat drg sbb drg ttap ikut praturan even drg mmberontak sx pown.. 

Rahsia saya dalam memimpin pelajar kat sekolah supaya tetap patuh dgn peraturan dan hormat dgn MPP serta guru2 semuanya:

1. Saya persiapkan diri dgn ilmu agma dan pengetahuan akademik supaya plajr ttp x pndg rndh dgn kebolehan seorang pemimpin seklh.. Walaupun akademik saya xla bgus sgt..

2. Saya ikut semua peraturan sekolah dan asrama tanpa merungut walau sedikitpun sebab saya taw peraturan y dwat x pernah mnyusahkan mnusia tp mnusia y mnyusahkan dri drg sbb x trima n ikut praturan y tlh dttpkan..

3. Saya jaga penampilan dan maruah saya sebagai seorang pemimpin, sahabat, senior dan sebagai anak didik kat sekolah supaya saya dpt menepis dan membuang sgala prasangka buruk para pljar trhdp pimpinan sekolah memandangkan MPP sebelum ini xla xperti y kita sgkakn...

4. Saya jga tutur kata dan bahasa y saya gunakan kpd semua org kat sekolah. Intonasi tegas dan tidak terlalu kelihatn lemah pd pndgn drg spya drg fham stiap perkara atau mkluman2 y dinyatakan bukan direka2 tetpi ats arhan drp guru2 kat sekolah itu sendri..

5. Saya jadi seorang y proffesional dalam melaksanakan tugas saya sbgi pemimpin, sahabat, senior dan sbgi anak didik kat sana supya  drg tahu bhawa tgas memimpin mnusia ne bukan mudah dan dremeh-temehkan ssuka hati drg.. Bila maen, kita maen.. Bila bertugas, kita bertugas.. Itu penting..!

6. Saya sntiasa mgatur strategi ntuk mncegah kmgkran drp berlaku n of course bnda tu suma dilakukan dgn musyawarah dgn rakan2 seprjugn (MPP) dgn bntuan Lujnah Ibadah (LI) dan Pembimbing Rakan Sebaya (PRS)..

7. Saya berpegang dgn prinsip sya iaitu ' AKU KATA, AKU KOTA' dan saya selalu mgingtkan pljar ttg itu agr drg fham saya serius dlm sgala apa y saya buat..

8. Saya selalu bersedia dgn apa jua keadaan mahupun pndgn guru2, rakan2 dan pelajr2 agr tidak berlaku ssuatu perkra y org pgl sebgi tmak kuasa ataupun perinthn autokratik.. Semua ni ntk mmbuat drg rsa lebih selamat n lbih dhrgai pndpt drg. Segala y baek saya akn trima sbgi nasihat dan sgala y bruk saya akn trima sbg cabaran..

9. Saya bertindak mgikut keadaan dan arhan y dkluarkn pihak gru atau warden dan saya akan cuba ntuk bertimbang rsa dgn denda atau hukuman y mgkin dkenakn ke ats pljr sbb saya tahu masing2 ada sebb2 drg trsndri ntuk mlakukan prkra2 y x btul pda mata kita..

10. Last but not least, saya sntiasa berdoa dan mgadu pada ALLAH ntuk setiap apa y berlaku pda saya sbb dgn cara itu, saya rsa lbih dlindungi dan lebih berkeyakinan dlm mghadapi hari2 saya kat seklh n asrma..

Korang xkn fham prasaan org y dilntik sbgi pemimpin ney.. Kaki kanan kat Syurga n kaki kiri kat Neraka. Wat smthing y x ptt dgn amanah y dberikn mmg nahas..! 

Saya kena mula dari diri saya dulu, barulah kengkawan then adik2 MPP,, Barulah pelajar2 tuh.. Mmg byk y prlu diwat dan saya mmg kena balancekan akademik saya jugak tym tuh.. Sgt merana..!!

At last, saya dpt capai target saya at least hya x smpi 10 kali jak budaq2 nakal lat seklh tuh wat kes pda tahun 2011 iaitu thun terakhirku berada d  bumi SEMAI a.k.a TUNAS..
Bersyukur sgt2. Syukran pada sesepa y support saya saya sebagai MPP..

Mmg byk karenah, karekter n sikap nakal y saya jmpa kat pljar2 sini. Ada y mmg pelik, mnakutkn n mcm2 lg la..! Saya kdg2 mcm nak give-up je jd MPP ne.. Tp bila mgenangkan mtlamat saya ntuk mnjadikan sahsiah pljar ni sntiasa maintain.. Saya pn kuatkan la semgt saya nie.. Byk y saya trpksa korbankan sbb saya syg sekolah ne.. Saya trhutang budi dgn sekolah dan gru2 kat sini.. Dgn bntuan guru2 n shabat2 sprjuangn.. Syukur sgt3x.. 

Untuk pgetahuan korang,,
Sekolah ney Sahsiah adalah nombor satu baru lah diikuti dgn Akademik.. Apa guna otak pintar tp adab2 trhdp guru, shbt even ibu bapa pun x ade??!! Apa guna belajar tinggi melangit kalau dunia n kepntgn dri y djunjung??!! Mmg x patut... Sebab tu la sekolh ne amat mmntingkn sahsiah brbnding akademik..

Mmg mula2 tuh agk payah tapi Allah kan ada.. 

Saya xkan lupa jugak nasihat Ustazah Zaihan pada kami semua pemimpin tym tuh:

" Bila kita sudah dilantik jadi pemimpin oleh guru2, itu bermakna Allah telah mengilhamkan kepada guru2 itu agr melantik kmu jdi pmimpin sbb Allah itu Maha Mengetahui akan kebolehan dan kemampuan kamu sebagai pemimpin.. Sekiranya kamu menolak apatah lagi mempermainkan amanah Allah itu sesuka hati maka tunggulah balasan Allah pada kmu nanti.."

Sungguh mengayat hati saya dan kata2 ini masih segar di ingatan saya sehingga kini...
Korang yang bakal2 atau mmg dah jadi MPP tuh atau senang cakap pemimpin tuh.. Baik fikir betul2 stlh korang bc entry saya ney...

Saya wat entry ne supaya korang2 pelajar yang agak nakal ne sedar y pemimpin ney bukan seng nk pimpin org.. Supaya bakal2 pemimipn melakukan tugas dgn pnuh amanah dan tggungjawab.. Spya semua yang mmbca apa gunanya dan apa ertinya pemimpin yng sebnr.. Byk pengorbann y drg buat smata2 nk jga amnah y diberi kat drg.. Mudah2an drg dpt amik iktibar dan saya hrap pemimpin kat sekolah tu masih mntap sampai bila2.. Aamiiiinnn...

Saya harap sgt2x entry ne dpt membuat korng berfikir y PeMiMpIn,, bUkAn sEnAnG TaOkK..!!

Syukran 4 reading my blog anyway.. (>_<)


Ini gmbar kelas tym saya F5 SPM 2011.. 

...NaEk bAs...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Entry kali ini mengisahkan tentang sebuah perjalanan saya daripada Kota Kinabalu menuju ke rumah saya.

Saya kalau bab2 jalan2 ne mmg agak jarang jugak ler tapi once saya jalan jak,, mmg lama abeezzz.. Hahaha dari tengahari ke petang.. Kadang2 samapai malam. Itupun sebab bas yang lambat betul nak sampai ke destinasi.. Apa ndanya, asal berhenti jak, ada jak penumpang yang berebut2 nak naek. Apa le wat, bas tak banyak sangat kalau dekat2 petang da..

Haaa,, citer pasal naek bas.. Hari tu kan, saya naek la bas besar (orang Sabah panggil camtu) ne..
Kebetulan hari tu saya dari mansau2 with the genkz kat Suria Sabah. Tapi x le lewat balik. Saya jalan2 kejap jak.. Jam 3 petang cenggitu saya sudah tunggu bas kat Terminal Bas  di Wawasan Plaza.. Masya-Allah..!! Percaya la bas jalan jam 4 lebih.. Hahaha.. Memang menyakitkan hati sebab tunggu lama sangat tapi apa ble wat.. dorang pun cari makan, dorang pemandu2 bas tu pun tunggu la penumpang memenuhi bas tuh n kalau ble biar semua berhimpit2 kat dalam bas tuh.. (Menyampah aku).. 

Sepanjang perjalanan mmg mengayat hati betul..! Saya tengok semua orang berhimpit2 kat dalam bas tuh.. Memang macam tu pun kebiasaannya.. Sebab tu la sa lebih suka duduk dekat tingkap. Lagipun saya suka tengok pemandangan2 kat luar tingkap sepanjang perjalanan balik. Bosan..??!! Hurm,, Memang la setiap kali jalan2, pulang balik tu sama jak pemandangan yang kita nampak tapi saya tak pernah bosan pown..
Ye la,, Setiap kali macam tu kan,, ada jak something yang akan membuatkan saya berfikir dengan hanya melihat pemandangan kat luar bas tu jak..

Memang bersyukur sangat kalau dapat jalan2 sambil beramal ibdah ne kan.. Hehehe.. Bukan senang maw dapat ouh.. Tengah asyik saya mengelamun.. Tetiba..

Scceerrrrrttttt...!!!
Allahu Akhbar..! Apa kena bas ne?? Tiba2 jak tekan brek mengejut. Nasib jak suara saya tidak terkeluar tym tuh.. Huh.. BUT..!!

Ya Rabb..!!
" Aduh..!! Sorry arh.. Sorry.. Saya terlanggar tadi. "
Aduyai mamat ne,, Nasib kou nda sengaja ohh.. Kalau x, ada nanti keluar berita seorang penumpang bas dipercayai pengsan akibat daripada termakan kasut seorang perempuan.. Aisseeehh..! (>_<) Dasyat jua tuh.. Macam jahat tul jugak bha. 
" Ouh.. Tidak apa.."

Saya wat tetaw jak dia terlanggar saya tym tuh. Pelik jugak saya, orang kalau brek, mesti momentem dia ke depan bukan ke tepi.. Ne mesti kes sengaja mamat sebelah aku ne..! Nanti kau..!! Setahu saya la kan, tadi yang duduk sebelah saya pompuan, asal lelaki plak yang duduk ne..?? Hiisshh..
Bila saya terfikir balek, memang ler sepanjang perjalanan takkan pompuan jak yang duduk kat sebelah aku kan?? Heii, ape la aku nee.. (Kuyakk sendiri)
Sepanjang perjalanan saya lebih suka berdiam diri..

Tiba2... Bas tu brek mengejut lagi, sebab ada motor maen lalu seberang jak kat depan bas tu tanpa signal.. Adedeh,,, Ne lagi mamat motor ne.. Tapi bukan itu bah yang buat saya panas hati ne.. Tapi kan,,

" Ahahaha,, sorry2. Saya tidak sengaja.." 
Saya kalau ikut betul memang da lama mamat ne saya pelempang.. Dah tu senyum2 kat saya plak tue.. Saya wat tidak layan jak. Senyum apatah lagi.. Memang hari tuh kacau bilau jiwa sya sebab mamat kat sebelah ne sengaja membuatkan diri dia melanggar tangan saya.. Melebih2 bha lelaki nih..!! Geram betul saya ohh.. Menahan hati jak ne..

Syukur Alhamdulillah Ya Allah, mamat hantu tu turun jugak kat perhentian bas di Menggatal (salah satu tempat kat Sabah).. Sudah turun tu, sempat lagi dia menengok saya sambil tersenyum.. Hek eleh mamat hantu ne.. Menyampah aku..! Nasib ler sya wat tetaw jak..

Perjalanan diteruskan dan insan kat sebelah saya adalah pompuan yang menggendong seorang bayi.. Heee... Kiut bha baby dia.. Hhahahaha.. Saya senyum sendiri.. Teringat pelajaran kat sekolah pasal Bukti Kewujudan Allah tentang penciptaan manusia.. 

Saya terus lihat ke luar tingkap.. Pandangan saya kosong jak.. Bukan apa, kalau saya tengok pown bukan khusyuk, sebab pemandu bas ne pasang Lagu Jiwang kuat sangat.. Putus cinta kott.. Astaghfirullah.. Apa bha yang aku pikir ne..?! Astaghfirullah..

Tiba jak kat perhentian bas, kebetulan ramai penumpang turun dan naek ke dalam bas.. Pastu, kedengaran Laungan azan menandakan masuk waktu Maghrib kat kawasan Tebobon tym tuh.. Hahaha.. Tropot memang malam la saya balik ke rumah ne.. Memang kena sound la aku lepas nih..!
Bukan itu yang mengacau fikiran saya, tetapi pemandu bas tu..
Sepanjang azan berkumandang dia tutup radio tuh dan dia tunggu samapai azan habis baru la dia sambung pemanduan dia..

Fuuuhh..
Masya-ALLAH,, Subhanallah..
Sesungguhnya manusia itu rambut sama hitam tapi hati laen2..

Sampai jak saya kat bus stop PJ tuh terus saya berlari menuju ke rumah. Biar la tym tu saya pakai baju kurung, nasib saya pakai seluar panjang.. Lagi dekat 15 minit dah nak azan Isya' so saya pun bergegas ke bilik air, then sembahyang Maghrib..

Kisah perjalanan sampai takat tu jak.. Insya-Allah sama2 la kita melakukan anjakan paradigma. Hahaha.. (>_<)

Wabillahi taufiq.. Wassalam..