-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px; border-radius: 25px 10px / 10px 25px;

Pelajari sesuatu yang baru disamping memberi pengajaran buat semua (>_<)

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda:
" Siapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya "
~Riwayat al-Bukhari~

...KrEaTiFnYeRrRr...

Alhamdulillah...

Suasana bilik Rumah Oren ne mmg best bila dikongsi hya 4 org kmi kat sne.. Azie, Sadut n Ayong..
Karangan y mw disiapkan nie mmg agk mncbar otak skett..!! Amacm lerr, bilik neyh sunyi gilerr?? Allahu Akhbar,, Ssghnya e2 la y trbaek sbb kitaorg xle wat noisy klau tgh khusyuk wat smthg mcm bljar n tido..

Kbtulan hri tuh,, sya kena siapkan stu tugasan B.Arab drp Ustazah Andi. Apa tugsn tu?? Konpom krangan lerr,, sbb Ustazah Andi ajar kmi karangan jerr.. Ustaz Nik ajar bhg. Nahu.. Wokeyh stop kat situ dulu,, Ne nk habak mari.....

Tgh sibuk2 sya wat kragn tu en, tetiba migrain ku naek..!! Aduhai,, napa lerr migrain ku naek tetiba neyh...??!! Brusha jugak saya urut kapla ni tp x brkesn,, Nak tidur,, tugsn blom siap ag,, Esok awl pgi dah msa Ustazah Andi,, So, cra laen,, Sya kluar dri bilik then prgi ke ruang tamu..

" Asslamu'alaikum adeq2.. "

" Wa'alaikumslam kak.. "

" Kaka maw nyibuk neyh,, ndapa ka?? Apakan kmu buat neyh?? "

" Haha,, ndapa bha kak. Oh! Kmi wat kerja uma.. "

Sya nmpk drg neyh sibuk bljr tp sbuk jugak brcerita.. Hurm,, mgkin dgn cra tu drg dpt kwal stress?? Yelah,, bgi budaq2 mnengah rendah neyh, kebiasaannya mmg major kta subjek Math n Sains ssh.. Ye la kot klau sya nmpk drg wat kira2 n mnulis hipotesis kat buku drg tuh.. Xkn xle agak drg ne x stress bljar en..??

" Best ka bljr Math kak?? " Tya Eqin pda ku.

" Hurm,, Best klau kita slalu wat latihan.. "

" Ehehe,, mst Math kaka 'A's ne kan?? " Tya dy lg..

" Boleh than lerr,, " Jwb sya sjurus slpas nmpak c Adeq dok sibuk amek bekas besi kluar msuk kat dapur uma.. Apa bha drg buat dgn bkas besi y bsr tuh..?? =='
" Uuu,, rndh dri lg bha kak Fatin.. Hahaha " Bulih2 drg c tawa sya?? hurm, nver mind. 

" Jd kak,, msa kaka mngah rndah bha kan.. Subjek apa y kaka rsa ssh..?? " Tya sorg lg brnma Izzah.
" Bgi kaka, subjk Math n Sc.. (Aku pn xtrkecuali jugak ekh dlm snarai majoriti tue??) Tp, bila kaka naek F2 n F3 , bg kaka semua subjek tuh sng klau blajar btul2 sbb stiap subjek kaka prnh dpt pointer tggi.. Cuma,, ye la, bkn semua dpt pointer pda msa y sma kan.. "

" Sttttsssstssss.... "

" Ohhh.. Bgitu.. " Serentak plak drg mnjwab..

" Sttssststsssss... Sttsssttstss... "

Apa bha bunyi pelik y sa dgr drp tdi lg ne arh...??!! =='
len btul bunyi dy ne..

" Eh kmu, dgr something mcm pelik ka??? " Saya tya kat drg. Mna la taw drg dgr apa y ku dgr jugak..

" Teda kak.. Kenapa kak?? " Kata drg slpas drg saling brpndangn ssma drg tdi..

Tpi sa yakin taw sa dgr bunyi mcm stsststttttttsss.... 

" Stststsssstssttssss... "

NAH KAN.. Bunyi y sma lgi taw.. Biar btul neyh..

Mata sa pn melilau lerr.. Meliar mcm apa jak.. ==' Bebudaq tu pn tkut tgk saya..
" Kaka cri apa?? " Tya sorg adeq neyh jiran sblah tp xtaw nma..

Sya diam jak.. Nda mnjwab pn solan drg.. Tiba2 telinga sya dpt tgkp bunyi pelik tu kat sua2 tmpt d pnjuru bilik.. Mata sya pn memaenkan pranannya,, Bila sya cuba merapatkan dri dgn buku2 y tebal n brtindih2 tuh... Bunyi tu kluar lgi n mewatkan sya terkazzutt...!!! Hmpir melompat sya dibuatnya. Budaq2 tu pun ktawa tgk gelagat sya.. Apa leh wat.. Klau suda kuyakk tu, kena le wat cra trkuyak.. Ehehehe...

Sya cuba dekat lgi,, tiba2... Dtg c Adeq duduk dpan buku2 tu n then dia bukak pnutup 4segi tu..
Allahu Rabb..!! Bukan maen trlopong kita dibuatnya..??!!

" What's that..??!! " Tya sa dlm keadaan y smmgnya msh trkjut..

" Haha,, mee PAMA.. Hahaha.. Lapar bha kak.. " Jwab c Adeq dgn selambanya..

" Adeq??!! Ptt la kaka nmpk kou asyk bwa bnda tu kluar msuk uma..! "

Aku bkn maen trkjut tgk btapa 'kreatifnya' otak n akal drg nie..???!!!!

Korang nak taw??
Drg neyh mmg pintar... Btul la kta Nabi, bila prut kosong mmg otak jd lbih tajam.. 
Adakah ptt, drg letak buku2 tebal kat tepi bekas besi tuh.. Then drg letak iron y dipsang kuat radarnya then drg ka c trbalik tu iron mghdap tu bkas besi.. Biar dy pnas smpai la mi dlm bkas tu msak sekali dgn air masak y sa nmpak mcm mndidih kuat tuh..

Patt la bnyi ssststttttss.. Bunyi mndidih rupanya.. Smpai skrg, sya mash trpranjat dgn apa y sa nmpk dpan mta sa sndri.. Budaq2 zman skrg.. Mmg kreatif dlm apa jua keadaan.. Saya tym tuh hya mmpu buat muka blurr then mnx dri msuk bilik ntuk smbung kerja.. Nda taw maw ckp pa kat drg.. Msa kat asmra dlu pun, xprnah lgi sya trfikir bnda mcm ne even sya prnh jugak subahat nk wat jnayah kat hstol tp kitaorg bawak rice cooker p asrma.. Bkn mcm drg neyh 'kitar semula'...

Pesanan buat sang pembaca sekalian...
Sya critakan hal ne bukn nak korg ikut apa y drg budaq2 neyh buat.. Tp amik plajaran.. 
Hrp2 crita neyh xla mewatkan budaq2 brtmbah nakal tp brtmbah berakal.. Moga2 muhasabahnya kekal..

Wokeyh la.. Sehingga ketemua pda Entry y akn dtg.. Insya-Allah.. 
Assalamu'alaikum w.b.t...



...SaVe gAzA...

Asslmua'laikum W.B.T..

Alhmdlh syukur sgt2... Sudh 4 hari stlh saya mndgr saudara2 seIslam kita kat Palestin..
Saya sgt brasa trharu dan amat brgmbira dgn apa y tlh dkecapi oleh drg kat sana... Terasa mcm maw mngs pun ada.. Meliht drg syahid, mlihat kekuatn Iman y mmbara dlm dri drg,, kecekalan drg mghdapi ujian Allah,, kejituan drg dlm mmprthankan hak mutlak Islam dan jugak hak drg di bumi Palestin..
Smoga ianya brpnjgn smntra Gaza bgun n bangkit lgi..

Huhuhu,, sth dunia mlihat n mgtahui apa y brlaku,, hal ini trus jak trsebar dgn sgt luas shgga ke Facebook pun gempar ttg gud news neyh.. Alhmdlh Ya Allah.. Orang Islam d sluruh dunia pown mula buat Solat Sujud syukur n doa slmt.. Semua mlakukan solat sunat Hajat mudh2an semuanya brtrusan.. Aamiiinn..

Saya trus trg mmg sgt trharu n mw mngs lerr,, 
At least, kita ada mnyumbang ntuk drg kat sna wlau hya doa pun da kira oke da tuh.. drp xde lgsung en..?? Sgt mnghentak jiwa n naluri hati dgn apa y brlaku..
Saya nk gmbrkan prasaan saya pown dah xtaw cmna da.. Pokoknya mmg saya gmbira n brsyukur dgn apa y brlaku..

Saya sgt kagum dgn kteguhan hati drg kat sna..
Saya kagum dgn keyakinan drg pda Yang Satu..
Saya kagum dgn kegigihan drg dlm mnjalani khdupan drg kat sana..

Lalu..

Saya kecewa dgn kteguhan hati sstgh kita dcne..
Saya kecewa dgn kkyakinan y kurg dlm certain kita neyh...
Saya kecewa dgn kgigihan sstgh org y x mmprdulikan mreka y dsna..

Namun..

Ketguhan hati sya y sering brbolak-balik,,
Keyakinan y kurg mntap,,
dan kgigihan saya dlm menymbg kpd mreka2 e2,,
x mlayakkan sya ntuk brkta sdemikian pda sstgh org e2..
Kerna smmgnya sya x mmpu ntuk mlakukan apa2..
Saya paling kecewa...!!
Kecewa dgn dri saya sndri... Sering slhkan dri sndri..
Sgt myedihkan n sgt mmalukan...

Apa y bole sya buat..?? Hya mmpu brdoa n mmbntu dlm sumbgn asasi kpda mreka..
Xdpt brsma2 dgn drg kat sna..

Tetapi,,

Saya brsyukur dgn apa y sya dpt..
Sbb sya mmg x mmpu,,
x kuat,,, x yakin,, x mungkin,,
Akan dpt ke sna brsma2 mreka..
Sya brsyukur wlau hya dpt bntu mreka dgn apa y saya mmpu..

Kepada saudara2ku y di sna..
Maafkn dri ini krana xmmpu ntuk brsma2 kalian dsna..
Hya mmpu mnyumbg dri blkg tabir jak,,
Smoga kalian hdup dgn aman n sjhtera sntiasa..
Shgga ke akhirnya...
AAmiiinn...

Ya Illahi,,
Tetapknlah keimanan mreka, kteguhan mreka, 
kekuatn mreka, keyakinn mreka, kesbran mreka, trhdp apa y brlaku n trjdi dlm khidupn mreka...
Perkennknlah Ya Illahi..

Smoga kita dpt mngkatkn lg keimnn n kyakinn kita trhdp Allah SWT agr kita x mdh trpesong apalgi sesat drp jlan y tlh Allah ttpkn ntuk kita... 
(>_<)




..BuKaN aKu...

Bukan Aku,,

 Bukan aku tak pernah menderita,,
tetapi semuanya aku simpan...
Bukan aku tak pernah kecewa,,
tetapi semuanya aku pendam...
Bukan juga aku tak pernah terseksa,,
tetapi semuanya aku telan...
Bukan aku tak pernah terluka,,
tetapi semuanya aku kapan...

Kerana apa...

Deritaku,,
kerana jiwa yang suka mencabar rasa..
Kecewaku,,
lantaran hati yang tak pernah mahu setia..
Seksaku,,
ekoran lidah yang tidak bijak melontar kata..
Lukaku,,
natijah akal yang kurang waras mentafsir deria..

Maka doa aku jadikan sandaran,,,
agar jiwa boleh terisi,,,
menjadikan hati mampu berpaksi,,,
lalu lidah jadi terpuji,,,
lantas akal bisa berfungsi....

Kata-kata yang bisa membuatku merenung gambaran hidupku yang lalu..
Cukup membuang diriku ke alam kejahilanku dahulu..

Ya Illahi,,
kepada-MU ku pohon segala sesuatu..
Ampunkan aku dan rahmatilah aku..



DIARI SUFI

...SaNtApAn AkAl...

Asslamu'alaikum semua..
Sau'arrifukum,, Santapan akal buat diri..

Kali pertama bumi ini diciptakan, katanya bumi ini selalu bergoyang, bergoncang dan tidak berputar dengan stabil malah tidak berputar pada paksinya. Perkara ini merunsingkan para malaikat lalu para malaikat menghadap Allah SWT..

" Wahai Rabb Yang Maha Mengetahui, mengapa bumi ini bergoncang?? " Tanya para malaikat.

" Kerana belum dipaku " Jawab Allah.

" Lalu, bagaimana Engkau memaku bumi wahai Rabb?? "

" Aku akan menciptakan gunung-ganang "

Setelah itu, Allah terus menciptakan gunung-ganang di berbagai belahan bumi. Apa yang terjadi adalah sememangnya benar setelah diciptakan gunung-ganang, bumi pun diam kemudian berputar sesuai paksinya. Maka gunung pun dikenali sebagai paku bumi yang diciptakan oleh Allah SWT..

Paku merupakan benda keras terbuat dari besi. Setelah Allah menciptakan paku bumi iaitu gunung-ganang, kemudian para malaikat bertanya lagi:

" Ya Rabb, adakah yang lebih kuat daripada paku?? "

" Ada. " Jawab Allah. " Iaitu api, yang dengan panasnya dapat melelehkan besi. "

" Adakah yang lebih kuat daripada api Ya Rabb?? "

" Ada. Yakni air yang dapat memadamkan api." Jawab Allah lagi.

" Jadi Ya Rabb, adakah yang lebih kuat lagi selain air?? " Sambung para malaikat.

" Ada! Iaitu angin yang kerannya dapat membawa air ke mana pun ia menghembus. " Jawab Allah.

"Tapi Ya Rabb, adakah yang lebih kuat daripada semua itu (gunung, api, air, angin)??? " Malaikat bertanya lagi.

" Ada! Iaitu nafas hamba-Ku yang berdoa kepada-Ku. Kerana sesungguhnya DOA itu mampu mengubah takdir-Ku. " Demikian Allah SWT menjelaskan.

~Hadith Qudsi~

Renung2kan dan selamat beramal..!!



...Diari Sufi...

...JiKa kAu Pilih AkU...

Jika Kau Pilih Aku

Jika kau pilih aku sebagai permaisuri hati,,
Pimpinlah aku menuju redha-Nya,,
Bukan membuka jalan untukku
Melangkah ke Neraka,,

Jika kau pilih aku sebagai permaisuri hati,,
Tutuplah matamu memandang kerana rupa, harta dan kelebihanku,,
Pandanglah aku dalam kekuranganku,,
Nilai kembali niatmu,,
Masihkah kau sanggup menghadapi segala kelemahanku..??

Jika ku pilih aku sebagai permaisuri hati,, 
Jangan rosakkan hatiku dengan merinduimu,,
Hentikanlah madah-madah terindah untukku
sehingga saat halal itu berlaku,,

Jika kau pilih aku sebagai permaisuri hati,,
Aku mohon agar kau sandarkan niatmu kepada yang menentukan,,
Aku pinta agar kau sentiasa dalam istikharah,,
Agar kita dapat menemukan insan yang tepat,,
Bukan sekadar menjadi bahan ujian semata-mata,,

Jika kau pilih aku sebagai permaisuri hati,,
Ketahuilah,,
Tak ku pinta kemewahan dunia,,
Tak ku mahu kaya harta,,
Tetapi aku minta,,,
Jadikanlah aku suri yang dapat mendapatkan istana di akhirat sana,,
Buku aku jaminan untuk bersamamu yang sudah mati dalam redha-Nya,,

Jika kau pilih aku,
dan jika ALLAH mengizinkan ku memilihmu,,
Ketahuilah,,
Aku akan memilihmu kerana-Nya,,
Saat itu adalah apabila aku tahu kenapa kau memilihku,
Jawapannya ialah,,
'Kau memilih aku kerana DIA'

"Ya ALLAH,, Tutuplah mata ini daripada memandang seseorang kerana dunia yang ada padanya,,
Biarkan mata hatiku berbicara tatkala insan yang kau redha dan yang ku tunggu sudah tiba,,"


' wAh EwA EwAaA '

Assalamu'alaikum WBT,,
'wah ewa ewaaa..' Apakan ito??!! Knapa kono' entry kali ney pelik tjuknya??
Hehehe,, Nt korang taw lerr,,

Alhamdulillahi Rabbil Alamin..
Slpas sorg sahabat ne recite entry 'prefect' saya, Dia bilang sma sa y dy teaw jd pengawas sekolah/asrama.
'Kalau bgitu la bratnya mw jd pmimpin, baek aku jd pljar besa jak..' 
Astaghfirullah.. Suka hati engkau je ekh..??! (= =')
Ne nak habak mai kat sume pembaca2 entry saya nih..

Mmg ssh jd pmimpin. Subhanallah..!! Sepa bilank seng?? Kau tanggung, kau jawab.. Itu la namanya TANGGUNGJAWAB.. Berani buat, berani tanggung. X gitu?? Hurm,, Fikiran usah dsempitn k,,

Byk kbaikn saya dpat bila saya jd sorg pmimpin ne.. Saya dpt pgalaman n pgetahuan y lebih brbnding pljar laen. Ye la,, pgalaman mmimpin, mntadbir, mgurus, mrncg, mgarah n mcm lagi lerr.. 4 ur information,, guru2 lbih rpat dgn pgawas2 brbnding pljar sbb sgala arahan disalurkn mlalui mreka2 nih.. jd medium prantaraan la ktakan.. Jd, ia mmudhkan mreka2 ne utk mmnx tnjuk ajar drp gru2 brkenaan apa2 y x dfhmi n x jlas.. See,, Easy right..?? (>_<)

Slaen 2,, kaifiat AMANAH 2 sndri jugak tlh mwatkan saya lbh sedar bhwa saya prlu jga n patuh pda AMANAH Allah SWT spr apa y tlh saya ceritakan kat entry 'prefect' saya tuh..Saya akn lbh brhati2 dgn apa y saya buat. Kita akn cri Allah sblum kita nk wat smthing en?? So, scra x lgsung,, kita akn lbh dkat dgn-Nya Yang Maha Tahu n Maha Mendengar.. 

Watpe korang nak kepoh?? Doa boleh mgubah takdir.. Maka prbykkn la brdoa..
Brtaubat byk n y pntg kita taw kita ne sepa?? xle wat sembarang je.. Kalau kita slh guna kuasa Insya-Allah diharamkan Syurga buat kita..
" Sesiapa yang diangkat oleh Allah untuk memimpin rakyatnya, kemudian dia tidak mencurahkan kesetiaannya, maka Allah mengharamkan baginya Syurga "
~Riwayat al-Bukhari~
Utk pgthuan krg, saya brsyukur btl dpat amnah tuh sbb sblum itu, saya mrupakan plaja y 'diam ubi berisi'.. Hehehe,, Diam2 saya ne, sayalah y selalu wat kes kat sklah/asrma. Apa jns brg hram y saya x prnh bawak?? Ctaw ma saya,, majalah, walkman, mp3 mp4, rntai, gelang, novel, komik,, even periuk nasi pown saya ikut subahat bawak g hostel taokk..!! (lapar bha tgh2 malam) (>_<)
Astaghfrh...!! Btpa dhsytnya saya tym F1 n F2 tuh?!! F1 oke lg sbb kakak saya ada. Beliau mrupakan slh sorg org2 kuat MPP kat sklh n asrma. So,, org sumer respect kat dia. Saya pun kena 'diam' lerr,, koai2 skett sbb saya prlu jga mruah n imej dia sbg sorg MMP n kakak saya. Masya-Allah..!! Smmgnya diam ubi berisi saya ne taw. 2 b honest, F2 jugak ler saya pro wat kes,, pro jugak dlm akademik. Top 10 ranking form.. Huhuhu Pantang dicabar!! Psti saya buat..!! Mmg jajal (nakal). Padahal org laen pikir saya ne budaq skema n brsahsiah tggi.. (= =') Sdgkn dlm diam saya jugak kaki wat kes.. Astaghfirullahal'aziim...

Bgi korg2 y wat kes,, Bsr atau kcil,,
Baek jgn lerr,, Buang tenaga, buang masa..!! Korang ikut jak praturan tu that's all. Kalau korg wat kes, mmg korg byk buat pmbaziran. Bazir 2 kan amalan Syaitan??!! Bazir waktu bljr sbb bila ktahua, kdpatn, tropot,, kena suk rekod disiplin, msuk bilik disiplin ag,, Sdgkan wktu 2 ble dwat msa ntuk tumpu prhatian dlm pljaran n pmbljaran.. Adedeh,, Buang tnaga sbb tnaga tuh dsalurknpd bnda2 y x ptt (buat kes) kiranya buat dosa la ekh.. Baek wat bnda y brfaedah. Dpat phala, hati sng, hdup tnang. Smooth jak prjlnn hdup kita.. Xnk cm2 kerr??

Even korg pljat pown,, Korg kena it,, korg pown ada amanah jugak.. Amanah parents korg ntuk bljar kat sklh.. Korg WAJIB igt..!!!

" Redha Allah tletak pda keredhaan ibu bapa " Jga amnh drg brmkna korg jga redha parents korg tuh. so,, Msg2 bole brfikir k ...

Pemimpin mg ssh sb drg pg 2 amanah bsar: amanah Allah n amanh ibu bapa.. Y pljar plak, itu jerr,, sbb tu la pmmpin ne special skett..

Slaen tuh,, amnah korg dlm dri korg tuh,, Huh?! Apa dia?? Toksah pikir lerr,, Kita sbg pljar kena sruh ikrar hri2 kat skolah.. E2pn kira amnh kita jugak tuh. Jnji kita ntuk sklah n ngara. WAJIB patuh..!! Bkn brtujuan nuk mgongkong, ttp mndidik kita spya kita x jd insan munafiq. Kena faham tuh..

Saya hrp slpas korg bca entry saya ne, Minda korg akan dpt 'diketuk' skett! Biak korg fikir di luar kotak fikirn korg.. Jd mnusia brmtlamat n brwawasan.. Toksah buag msa k k k .. Renung2kn n selamt beramal..

Maaf andai trdpat x n c lap dlm etry ne y watkan korg trasa hati n myinggung prasaan korg k k k ..

Wassalam..

Sesungguhnya Allah itu sentiasa bersama2 dgn org2 y sabar....