-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px; border-radius: 25px 10px / 10px 25px;

Pelajari sesuatu yang baru disamping memberi pengajaran buat semua (>_<)

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda:
" Siapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya "
~Riwayat al-Bukhari~

...KrEaTiFnYeRrRr...

Alhamdulillah...

Suasana bilik Rumah Oren ne mmg best bila dikongsi hya 4 org kmi kat sne.. Azie, Sadut n Ayong..
Karangan y mw disiapkan nie mmg agk mncbar otak skett..!! Amacm lerr, bilik neyh sunyi gilerr?? Allahu Akhbar,, Ssghnya e2 la y trbaek sbb kitaorg xle wat noisy klau tgh khusyuk wat smthg mcm bljar n tido..

Kbtulan hri tuh,, sya kena siapkan stu tugasan B.Arab drp Ustazah Andi. Apa tugsn tu?? Konpom krangan lerr,, sbb Ustazah Andi ajar kmi karangan jerr.. Ustaz Nik ajar bhg. Nahu.. Wokeyh stop kat situ dulu,, Ne nk habak mari.....

Tgh sibuk2 sya wat kragn tu en, tetiba migrain ku naek..!! Aduhai,, napa lerr migrain ku naek tetiba neyh...??!! Brusha jugak saya urut kapla ni tp x brkesn,, Nak tidur,, tugsn blom siap ag,, Esok awl pgi dah msa Ustazah Andi,, So, cra laen,, Sya kluar dri bilik then prgi ke ruang tamu..

" Asslamu'alaikum adeq2.. "

" Wa'alaikumslam kak.. "

" Kaka maw nyibuk neyh,, ndapa ka?? Apakan kmu buat neyh?? "

" Haha,, ndapa bha kak. Oh! Kmi wat kerja uma.. "

Sya nmpk drg neyh sibuk bljr tp sbuk jugak brcerita.. Hurm,, mgkin dgn cra tu drg dpt kwal stress?? Yelah,, bgi budaq2 mnengah rendah neyh, kebiasaannya mmg major kta subjek Math n Sains ssh.. Ye la kot klau sya nmpk drg wat kira2 n mnulis hipotesis kat buku drg tuh.. Xkn xle agak drg ne x stress bljar en..??

" Best ka bljr Math kak?? " Tya Eqin pda ku.

" Hurm,, Best klau kita slalu wat latihan.. "

" Ehehe,, mst Math kaka 'A's ne kan?? " Tya dy lg..

" Boleh than lerr,, " Jwb sya sjurus slpas nmpak c Adeq dok sibuk amek bekas besi kluar msuk kat dapur uma.. Apa bha drg buat dgn bkas besi y bsr tuh..?? =='
" Uuu,, rndh dri lg bha kak Fatin.. Hahaha " Bulih2 drg c tawa sya?? hurm, nver mind. 

" Jd kak,, msa kaka mngah rndah bha kan.. Subjek apa y kaka rsa ssh..?? " Tya sorg lg brnma Izzah.
" Bgi kaka, subjk Math n Sc.. (Aku pn xtrkecuali jugak ekh dlm snarai majoriti tue??) Tp, bila kaka naek F2 n F3 , bg kaka semua subjek tuh sng klau blajar btul2 sbb stiap subjek kaka prnh dpt pointer tggi.. Cuma,, ye la, bkn semua dpt pointer pda msa y sma kan.. "

" Sttttsssstssss.... "

" Ohhh.. Bgitu.. " Serentak plak drg mnjwab..

" Sttssststsssss... Sttsssttstss... "

Apa bha bunyi pelik y sa dgr drp tdi lg ne arh...??!! =='
len btul bunyi dy ne..

" Eh kmu, dgr something mcm pelik ka??? " Saya tya kat drg. Mna la taw drg dgr apa y ku dgr jugak..

" Teda kak.. Kenapa kak?? " Kata drg slpas drg saling brpndangn ssma drg tdi..

Tpi sa yakin taw sa dgr bunyi mcm stsststttttttsss.... 

" Stststsssstssttssss... "

NAH KAN.. Bunyi y sma lgi taw.. Biar btul neyh..

Mata sa pn melilau lerr.. Meliar mcm apa jak.. ==' Bebudaq tu pn tkut tgk saya..
" Kaka cri apa?? " Tya sorg adeq neyh jiran sblah tp xtaw nma..

Sya diam jak.. Nda mnjwab pn solan drg.. Tiba2 telinga sya dpt tgkp bunyi pelik tu kat sua2 tmpt d pnjuru bilik.. Mata sya pn memaenkan pranannya,, Bila sya cuba merapatkan dri dgn buku2 y tebal n brtindih2 tuh... Bunyi tu kluar lgi n mewatkan sya terkazzutt...!!! Hmpir melompat sya dibuatnya. Budaq2 tu pun ktawa tgk gelagat sya.. Apa leh wat.. Klau suda kuyakk tu, kena le wat cra trkuyak.. Ehehehe...

Sya cuba dekat lgi,, tiba2... Dtg c Adeq duduk dpan buku2 tu n then dia bukak pnutup 4segi tu..
Allahu Rabb..!! Bukan maen trlopong kita dibuatnya..??!!

" What's that..??!! " Tya sa dlm keadaan y smmgnya msh trkjut..

" Haha,, mee PAMA.. Hahaha.. Lapar bha kak.. " Jwab c Adeq dgn selambanya..

" Adeq??!! Ptt la kaka nmpk kou asyk bwa bnda tu kluar msuk uma..! "

Aku bkn maen trkjut tgk btapa 'kreatifnya' otak n akal drg nie..???!!!!

Korang nak taw??
Drg neyh mmg pintar... Btul la kta Nabi, bila prut kosong mmg otak jd lbih tajam.. 
Adakah ptt, drg letak buku2 tebal kat tepi bekas besi tuh.. Then drg letak iron y dipsang kuat radarnya then drg ka c trbalik tu iron mghdap tu bkas besi.. Biar dy pnas smpai la mi dlm bkas tu msak sekali dgn air masak y sa nmpak mcm mndidih kuat tuh..

Patt la bnyi ssststttttss.. Bunyi mndidih rupanya.. Smpai skrg, sya mash trpranjat dgn apa y sa nmpk dpan mta sa sndri.. Budaq2 zman skrg.. Mmg kreatif dlm apa jua keadaan.. Saya tym tuh hya mmpu buat muka blurr then mnx dri msuk bilik ntuk smbung kerja.. Nda taw maw ckp pa kat drg.. Msa kat asmra dlu pun, xprnah lgi sya trfikir bnda mcm ne even sya prnh jugak subahat nk wat jnayah kat hstol tp kitaorg bawak rice cooker p asrma.. Bkn mcm drg neyh 'kitar semula'...

Pesanan buat sang pembaca sekalian...
Sya critakan hal ne bukn nak korg ikut apa y drg budaq2 neyh buat.. Tp amik plajaran.. 
Hrp2 crita neyh xla mewatkan budaq2 brtmbah nakal tp brtmbah berakal.. Moga2 muhasabahnya kekal..

Wokeyh la.. Sehingga ketemua pda Entry y akn dtg.. Insya-Allah.. 
Assalamu'alaikum w.b.t...



Tiada ulasan: