-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px; border-radius: 25px 10px / 10px 25px;

Pelajari sesuatu yang baru disamping memberi pengajaran buat semua (>_<)

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda:
" Siapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya "
~Riwayat al-Bukhari~

Ahah..! Memang Saya Perlu Taw Nee..

Assalamualaikum wbt... n salam sejahtera.. >_<

Baru2 ne,, sa dijmput ke Majlis Hari Anugerah kat sekolah saya,, SMK Agama Tun Ahmadshah (TUNAS).. dulu nma sekolah saya SMK Agama Inanam (SEMAI).. Alhmdulillah syukur sangat2 sebb dpt Anugerah Khas Pengetua sbg Khidmat Bakti (Ketua Exco Asrama ASPURI 2011).. huhu.. (>_<)

Oke2 telabeh suda nih.. hehe. nak dipendek kn citer.. saya pergi skula ikut Nur Hafizah Salamin (Atun), brsma2 dgn Nurhidayah Rudi (Dayah),, Tp balik ikut Nurmadihah Mardhiah (Mady).

Dalam perjalanan pulang tuh, kami sempat singgah kat Masjid Bandaraya, maw solat Zohor weyh,, haha. Then, kmi pergi Sinsurans KK, sbb maw beli brg tdung,shawl n pashmina segala tuh. Ada juga org kirim.. haha. Pas2, kami pergi Pasar Tani lg,, haaa... Di sini la Part Best y sa maw highlight niii.. 

Sementara mnunggu bapa Mady n adk lakinya pergi mmbeli brg, kami tggu dlm kereta lorh.. C Mady bawa adik dy pergi tandas. Di situ la mama c Mady mula bawa saya berbual. (>_<)

Perbualan kami dimulakan dengan diri saya yang maw sambung blajar katne,, huhu. Mam Mady kata,, kalau org pompuan nih,, bukan xle jadi engineer,, bulih tu bulih, tapi,, ye la. pompuan lebih ssuai untuk memegang jawatan sebagai guru.. better macam tu arh.. Saya pown, mndgr dgn teliti apa yang ingin disampaikan oleh mam c Mady ne.. Mam dy kta lgi,, org pompuan akan kawen n nt maw jaga anak2 ag,, wat keja kat rumah ag.. jadi, keja2 berat cam engineer tuh, toksah ler,, keja laki2 tuh.

saya pun mengangguk2 jak sebb sedikit sebyk mmg sa se7 la pa yang mam Mady ckap tuh. Kebetulan Mady kat sebelah sya mendgr pa nasihat mamnya tuh. (baru balik dr teman adiknya ke tandas)

Selepas e2, mam c Mady ada jua tanya sekiranya saya ni ada pakwe ke x..??? ahaha >_< 
blank jua saya sebentar, loading kejap sebab tetiba lak ckap sal pakwe ekh?? (o.O) hurm..
Saya pun jawab arh prkara sbnar,, memang x kapel.. x berckap sangat dengan laki2 nee.. x besa saya.. >.<
Mama Mady kta, x bole juga mcm tuh,, zaman sekarang ni, kita kena kenal laki2, kta kena tahu camna perangai dorang, cara cakap dorang, sikap dorang, n macam2 kat dorang. 
saya kata, cukup arh tengok perangai abang2 n bapa saya cukup la ntuk saya kenal laki2 tu camner,,
Tapi.... Mam Mady kta yang family dengan orang luar, tersangat la berbeza. persekitaran dorang n cara hidup dorang tidak sama seperti apa yang kita judge dengan mata kepala kita sendiri..
Kita kena tahu perangai dorang macam mna..? Especially laki2 zaman sekarang ne.. x semuanya baek, x semuanya kuat agama, x semuanya boleh dipercya.. laki2 zaman dahulu n sekarang mmg tersgt berbeza.
Sebab e2 la kita kena hati2 n berwaspada.. banyk suda perkara x baek yang berlaku zaman sekarang ne yang boleh berlaku dalam kalangan remaja tu sendiri.. 

Then,, ntah camner tah kami bulih2 tukar topik ckp sal rumah tangga,, hahaha I'm sooo,, interested about what Mady's Mom said 2 me.. I feel pleasure.. hehe  (>_<) Mcm cakap ma ibu sendiri plak dah..  
After that we continue our journey....... (= =,)

Lama2 lepas tuh,, saya pun berfikir... Saya sangat tertanya2.


PERLUKAH KITA KENAL LELAKI DENGAN CARA BERCOUPLE..?? WAJARKAH BEGITU??

Hati saya kuat berkata.. TIDAK WAJAR SAMA SEKALI,,!! Apa? x bole berkawan jak ke?? 
It's better b a friend then a Couple.. I actually don't know how is it.. About Couple.. I haven't..

Perkara ini saya terfikir bukan daripada apa yang Mam Mady citer kat saya, tapi ia timbul bilamana saya terfikir tentang majoriti remaja zaman sekarang nih.. I wonder bha,, (o.O) HAHAHA..!! 
(>_<)  Saya terlalu berfikir bha pasla hal nih,, e2 pn sebnarnya just terlintas dalam fikiran jak. 
Mana ndanya terfikir,, kengkwan saya major bercouple.. Saya ndada pengalaman pown sal kapel2 nee,
tp hati saya kuat mengtakan yang kapel tuh mmg x baek. sejak saya kecik2 lagi, sejak saya jahil2 tentang agama lagi.. Memang saya rasa benda tu x baek langsung..! Wohhoho (^_^) Feeling pla taw..
Tapi betul pa..? Ditambah lagi bila saya belajar tentang agama en,, Instinct saya sangat kuat mengatakan mmg patut pown saya percaya kat suara hati saya nih.. 
Mmg fitrah Allah bagi ntuk saya berwaspada dengan bisikan, hasutan, n pengaruh daripada syaitan, jin n iblis.. (+_+) Huhuhuhu.. Subhanallah..! Semoga daging kecil (HATI) ini sentiasa dilindungi oleh Allah..

Apa yang saya belajar,, Dalam AL-QURAN en,,
 mnada sebut sal kapel (hubungan terjalin sebelum kawen /tunang).. Yang saya pernah terbaca..
Kahwin atau tunang jer,, xdenya kapel2 neh..
Even Hadith pun,, ndada bha y ckp sal kebagusan kapel nih.. Hurm,., Ada meh..?? (o.O)

Bila saya terfikir pasal couple2 nih en,, Saya teringat member PLKN saya.. (>_<) Hahahah.. 

" nak cakap en 
aku tengok ramai gila kawan aku cinta gila2 ah
aku pikir en
dah la abis kredit buang masa
bukannya kahwin pun kalau kahwin msti bosannn
kan
aku pun pernah juga rasa apa yang dorg rasa
pernah juga kapel tapi pengalaman mengjr kitaa
sumpah tak ada faedah weyh bagi aku kapel
dah la tak kerja nak topup ag
sorilah bah aku luah kat kau
aku cari orang sependapat
best ler kahwin sepa tak suka weyh
macam tu la kot kita luah2 kita suke
jadi seronok tapi lagi seronok kalau isteri kita
aku takut gila kalau jatuh cinta weyh
sometimes en kita tak boleh lari dari perasaan tuh
bahaya gila
kau tak kesah ke aku citer kat kau ni "

(= =,)  Bege'eh la member ku ckp kat saya,,, Hm3x.. ndada comma even fullstop pun ndada bha.
Feeling tul dy bercerita kat saya tym tuh.. (>_<) hehe
Saya pun nda mnyempat maw balas.. huahuahuahua... Mna jak ler..  
Tapi saya suka berkawan dengan laki2 jenis macam nih.. Friendly bgitu.. (>_<)
Kami kongsi2 fat choi ilmu n pengalaman masing2... 
Bezanya, dia pernah berkapel,, Saya pula tak pernah n tak kn kapel..
Apa yang saya maw c sampai kat cne,,
Byk perkara yang perlu saya taw ttg laki2 zaman sekarang nih..
Bermacam2 suda y saya kenal..

Jaaadiiiii,,,, (>_<)
Saya harap,, sepa2 yang baca blog saya nih,, bulih paham pa yang saya dok merapu nih..
Kalau x fham, wat2 faham je ekh.. (^_^)
Kalau faham,, ALHAMDULILLAH.. SYUKUR.. 

Kita sebagai orang2 remaja nih.. kena la jga diri selalu. 
Sentiasa dekatkn diri pada ALLAH..
Jangn dok dekat je dgn pakwe/makwe korang tuh.. Wat dosa je. 
Tunggu pas kawen lorh.. Baru hari2 jumpa n dok sma2.
Baru la best bila kita dekat dengan yang Hak n HALAL buat diri kita,, ye nda?? 
Fikir2 la wahai saudara saudari ku.................... 
Jaga diri... Jaga Iman.. Jaga Islam,,

~MUDA BUKAN JAMINAN UNTUK TIDAK MATI~

2 ulasan:

AzianNazri berkata...

mantap la crta ko ni fatin...huhhu...
tp sakit mata ni mmbaca nya gara2 warna tiloisan 2...tarang banar 2..huhu..pndai sdh ckp bajau r...haha...trpengaruh bha ni...
trm kseh ats prkongsian 2 ye shbt 7eleven ku...
btul 2 fatin..sy stujuh ngn pa pndpt ko...

Nur Hafizah Salamin berkata...

fuiyooooo~~ fatin tuuuuu!!!
taw ka fatin, feeling tul sy bca blog kw ni...
kejap t'sengih2, kejap syok sndiri, kejap sedih (ye la kan...mengenang kesalahan & kesilapan lalu T_T)
kesimpulan dy cne...mang x bek kapel ni...xsyok pun...buang kredit, buang masa, buang tenaga, buang segala-galanya~ ceh~
tp, yg b'lalu, biarlah berlalu kan??
apa org kata?? life must go on~~
biarlah kita pendam perasaan kita ngan org tu, law kita mati xda org taw, insya Allah kira syahid :)
lwn nafsu tu jihad la tuuu...sma lar menahan perasaan ngan org tu...kui3, pnjg pula komen ni...matang suda kan~~
**msti kw tgh sengih2 baca komen sy kan3??**
ok, ni je kot. trma ksih, syukran jazilan atas perkongsian yg mantap ini...
last but not least, STEADY, MAINTAIN, MACHO~~ ^^