-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px; border-radius: 25px 10px / 10px 25px;

Pelajari sesuatu yang baru disamping memberi pengajaran buat semua (>_<)

Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi SAW bersabda:
" Siapa yang Allah kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya Allah mengujinya "
~Riwayat al-Bukhari~

...SeRaM kEr...

 Assalamualaikum semua..

Pagi y dingin kat Sabah ne mmg menusuk tulang-belulang sa ohh..
Tetiba rasa nak 'bertukang' kat entry sa ne...

Kat Kampung..

Teringat saya tym kat kampung. Seingat saya tym tu umur 16 tahun.. 
Saya n the genk sumandak2 kampung mmg kerja kami org pmpn bertugas menyusun,mengemas, mencuci, membasuh, memasak bilamana ada je majlis2 keramaian, kenduri atau ada event trtntu diadakan kat kampung tuh..

Saya TERsgt la igt ketika tuh jam mnunjukkan pukul 11.48p.m... Kitaorang masih lagi bertugas membuat persiapan untuk esok, iaitu majlis Pernikahan/Perkahwinan abang sepupu saya. Ketika tue kan,, saya ditugaskan menjaga bekalan makanan kat stor.. WOW..!! What the meaning by that?? Hahah.. Saya kena sruh jga lauk-pauk yang sedia dmasak mcm ayam goreng,ikan gorang,telur rebus dll.. Stok minuman dan juga peralatan pinggan mangkuk jugak kena sumbat dalam bilik y sama. Semua ini demi untuk teda sesepa y cuba2 nk mcopet n melepak kat sana. Why me..?? Sebab mmg turn saya y mnjga.. Kitaorg ada jadual tugasan..

Ketika tue toksah tya, mmg saya sorang2 jer.. Sambil menyelam minum air. Sambil baca buku, sambil tu saya makan lauk-pauk tu jugak (hahaha). Best bha. Makan kan, apa y x best.. Sya menjamah nasi putih berlaukkan telur goreng masak merah kat situ.. Nyamm.. Sedap bha..!! (>_<)

Lama2 kat bilik tu, tiba2 ada budaq2 kg tah mane tah y mngacau kat luar sliding door tuh..
Ketuk2 tingkap bilik tuh then drg ktawa2 kat luar.. Actually saya tak nmpak drg kat luar sbb cermin tingkap tu gelap. Malam pulak tuh, so mmg drg le y nmpk sa kat dlm..Saya pun tahan hati jak tuh sbb mmg sure Ayum n the genk tuh y mggu ketntraman awam ku kat situ. Saya biarkan jak, malas nk layan karenah bebudaq nakal tuh.,,

Mmg bikin geram sbb drg tetap mgetuk2 tingkap tu. Jadi, saya pun bukak sliding tuh then :

" Ayum, kanapa kamurank ketuk2 sliding ne??! Dah xde pintu depan ke nak masuk..??! "

Saya nampak drg lari2 anak menuju ke depan.. Ketawa kunun bha drg.. (= =')
Saya nmpk budaq kecik2 dekat 2 3 org cmtu ler.. Tetaw plak Ayum ke bukan sbb gelap sangat tym tuh. Pastu, belakang mmg mgadap kat hutan.. Huhuhu.. Saya malas nak layan trus tutup tingkap n continue my duty..

" Dang, pergilah naik tidur. Biar babu y ganti kesian kmu nak. Pergilah tidur kat ats bilik drg Ain. Ada kakak kmu jugak kat sana tuh.. "

Sya y smmgnya mgantuk thap gaban pun turuti jua arahan babu ku tue.. Dalam perjalann saya nak naek ats, saya nmpak org2 kg. n saudara-mara masih lagi bertungkus-lumus menyiapkan persiapan untuk pagi ne.. Huhu pagi,, Sekarang jam mnnjukkan pukul 1.48a.m. Mmg pagi dah pown..
Rajin la drg ne, tak penat ker..?? Hurm.. ada turn kott.. Xpe la. Baek saya naek tido tym..!! 

Kat bilik tuh saya nmpk kakak saya n kakak sepupu saya tgh sembang2 kosong..
Drg ne x penat ker? Bukan ker dr pg lg berkerja..?? Ape la drg kakak ne, buang tenaga jer. Ada wktu tidur tuh,, tidur la. Sayang btl..

Saya cuba lelapkan mata ne tp x dpt. Jam menunjkkan pukul 2.42a.m..  Asyik payah nk tido. Gundah ke kiri ke kanan saya dibuatnye.. Mmg payah..!! Lastly, saya bangun n cari mana2 buku yang bole d baca smntra mnggu mata ne nak tutup. Drg kaka mash lg sembang. Sggh kuat tenga drg ne arh... Saya tetaw cmne, akhirnya saya tertidur jugak sedangkan baru 1 muka surat saya baca..

Antara sedar x sedar,, saya terdengar suara garau lelaki kat situ. Agak mgejutkan, saya try bangun tapi apa y sa nmpak hya gelap.. Tak nmpk pape pown tp saya rsa bdan saya bergerak..Saya rsa perut saya sangat sakit. Macam kena tekan dari dalam. Saya rasa saya muntah tym tuh. Bukak je mata, saya nmpak my mam, babu n nenek pn ade kat sna mnlg saya berdiri. Saya nmpak mmg real ada kotoran kat lantai.. Muntah aku kott..?? Oleh kerana kesakitan y teramat, saya menangis jugak.!! Mmg sangat sakit korang xkn fham..

*****

Seminggu Kemudian..

Kat Rumah..

" Fatin, apa khabar perut kau? Masih sakit lagi ka?? " Kaka ku brtya dgn prihatin.
" Alhmdulillah nda suda. Kenapa kak? "
" Ouh,, Baguslah. Kau igt ka apa y brlaku kat kg..?? Kau igt apa y kau trmakan sampai kau muntah2.?? Kaka ku ne mcm trlebih prihatin la plak.. 
" Banyaknya solan. Saya igt bha apa y berlaku... Makan..?? Makan apa arh tym tuh..?? " Saya berfikir..
" Aku bukan apa, tapi kau igt ka tym kau muntah tu apa y trjadi..?? " Dia tya lg.
" Ndada jua. knapa kaka tya ne? Ada pape ka? " Saya bertya penuh tnda tya. (Uiisseehhh..! Macam cerpen la plak.. Haha)
" ... Kau taw ka, tym kau tidur tuh. Kami dengar suara lelaki keluar dari mulut kau. Kami igt kami salah dengar. Punya la kami trkjut tym tuh..! Suara garau y kuat sampai Kak Nonoi kau pun lari pergi tepi katil. Aku plak cuba dekat kau tapi.." HUH??!! Suara garau laki2..??!!
" Tapi apa..?? " 
" Tiba2 kau muntah. Kat baju aku lg tuh.. Bagus tul kau arh. Drg mama pun dtg sbb 'suara' kau tuh bukan maen kuat lg bha.. Drg tya kau knapa, tp kau diam. Asyik geleng2 kepala kau jak. Pastu Fatin.."
" Pastu apa..?? " Saya mula berminat nak dgr..
" Pastu, kluar lg suara tu, kau muntah lagi. Banyak jua kau muntah tuh.. Apa kau makan arh?? "
" Oh?! Hahahah.. lucu plak tp seram plak saya dengar. Betul2 bha..?? "
" Kau pikir aku tipu..? E2 oke lg Fatin,, Y bikin kami tkut tuh, selepas kau muntah2, kluar suara tuh balik sambil menjeling2 sama kami bha.. Kau taw ka apa prasaan kami tym tuh..? Dgn mata kau y mmg bikin tkut tuh.. Kami nmpk mmg bukan kau tapi org laen. Berpusing2 kepala kau macam cari sesuatu jak.. Betul ka kau nda igt apa2??? "
" Ouh.. Saya mcm nda igt la. Mcm sedar nda sedar jak tym tuh.. Y saya taw saya nmpk gelap jak tym saya rsa saya muntah2.. Nda taw plak saya tgk2 org.. Pasal suara tuh bha kan,, mmg saya ada dgr jugak tp ntah la.." 

Saya berfikir lama betul taw semata2 maw igt balik jak peristiwa saya kena 'rasuk sekejap' (ade ke istilah tu..??) At last Saya igt jugak. 



Apa y pling pentg.. Mmg saya ada tegur bebudaq kat tingkap tuh.. N ternyata bukan manusia.. Addehhh..! Dah la saya jerit2 kat budaq2 tuh. Pastu kat depan hutan lagi tuh.. Fatin.. Fatin... Saya teringat sbb Nenek saya y ctaw sama saya. Bukan sbb dy nmpk apa saya buat tp selepas dy tawar saya.. Rawat saya dgn air limau kapas yang ada bacaan ayat2 Qur'an.. Katanya mesti saya ada ggu y nda2 kat mana2 malam tuh.. Saya pun berfikir la..

By the way.. Saya mmg belajar something drp kejadian ne.. Korang kalau x seram mksudnya korang x fham apa yang saya nk sampaikan.. Papepn x pe la.. Sya x kesa. Cerita ne just maw kongsi2 jak. Mana y baik jdkan teladan n y bruk jdkn sempadan.. Bila teringat mmg seram saya dibuatnya. Sejak hari tuh, saya xbetah lagi stay lama2 kat bilik tempat saya duty tuh.. SERAM...!
Start hari tu jugak la lauk telur goreng masak merah menjadi trouma buat diri saya n mmg xkan makan melaenkan terpaksa sampailah sekarang...

Kita sebagai org Islam wajib beriman dengan perkara ghaib. Masing2 fikirlah..

Tiada ulasan: